Anwar tak boleh tido nyenyak fikir nasib orang miskin tegar masih terabai

Anwar tak boleh tido nyenyak fikir nasib orang miskin tegar masih terabai

Isu kemiskinan tegar di negara ini tidak boleh dibiarkan dan kerajaan tekad untuk membasminya menjelang akhir tahun ini.

Susulan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkata semua agensi kerajaan yang berkaitan akan terus digembleng untuk memastikan matlamat itu dapat dicapai.

Anwar tak boleh tido nyenyak fikir nasib orang miskin tegar masih terabai

“Saudara ingat saya sebagai Perdana Menteri boleh tidur nyenyak dan fikir orang itu (golongan miskin tegar) terabai? Tak boleh.

“Untuk bina mercu tanda tertinggi, jambatan paling panjang, itu bukan kerja saya. Kerja saya yang pertama, selesaikan masalah rakyat di bawah.

“Nombor satu, orang paling miskin dalam kalangan kita. Kita ini ramai yang miskin, tetapi yang termiskin disebut miskin tegar.. kita kena selesaikan,” katanya berucap pada program Ceramah Jelajah Perpaduan di Ukay Perdana, di sini, malam ini.

Yang turut hadir, Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil serta calon Pakatan Harapan (PH) Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Antarabangsa, Mohd Kamri Kamarudin dan calon PH DUN Lembah Jaya yang juga artis rap terkenal, Syed Ahmad Syed Abdul Rahman Alhadad atau Altimet.

Program yang dihadiri kira-kira 3,000 penyokong turut dimeriahkan dengan kehadiran penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza yang mempersembahkan dua lagu.

Anwar berkata, beliau tidak boleh lagi melihat ada rakyat dibelenggu kemiskinan sehingga ada yang tidak mampu membeli susu untuk bayi mereka, pakaian seragam anak dan sebagainya.

“Tak cukup RM100 juta, tak cukup RM200 juta.. ‘I don’t care’ (saya tidak peduli), saya akan cari (peruntukan).

“Semua menteri, semua jabatan kerajaan mesti selesaikan masalah, menoktahkan kemiskinan tegar tahun ini, itu janji saya,” katanya.

Pada program sama, Anwar sekali mengulangi janji untuk menyelesaikan isu tandas sekolah rosak di seluruh negara melalui peruntukan RM1.4 bilion seperti diumumkannya baru-baru ini.

BACA JUGA:

Pasangan ini buat Indonesia gempar gara-gara kahwin bawah umur,”Kami harus berpisah tempat tidur dulu sehingga dia cukup umur. Saya sangat sedih,”

Nak serai gemuk dan cantik? ini caranya

Pokok tumbang hempap kereta, dua beradik kehilangan ibu,bapa dan adik