bintang bola sepak Argentina berpindah club

bintang bola sepak Argentina berpindah club

Bintang bola sepak Argentina, Lionel Messi, tiba di Florida pada Selasa, menjelang perincian akhir perpindahannya ke kelab Liga Bola Sepak Utama (MLS), Inter Miami.

Rakaman televisyen Argentina menunjukkan Messi, bersama-sama anggota keluarganya, berjaya keluar dari sebuah jet peribadi di kawasan eksekutif lapangan terbang yang bersebelahan dengan stadium Inter Miami di Fort Lauderdale.

Pemenang Piala Dunia 2022 itu dijangka akan menandatangani kontrak dua tahun setengah, yang dilaporkan bernilai 60 juta dolar setahun sebelum diperkenalkan kepada penyokong kelab dalam satu majlis di stadium pada Ahad.

bintang bola sepak Argentina berpindah club

“Kami berasa gembira dengan keputusan yang kami buat. Bersedia dan tidak sabar untuk berdepan cabaran baharu, perubahan baharu,” kata Messi dalam satu temu bual dengan rancangan TV Argentina, Llave a la eternidad, yang disiarkan pada Selasa.

“Mentaliti dan fikiran saya tidak akan berubah dan saya akan cuba, di mana jua saya berada, saya akan memberikan yang terbaik untuk diri saya dan kelab baharu saya dan terus beraksi di peringkat tertinggi,” tambahnya.

Messi adalah nama terbesar yang pernah berpindah ke MLS dan juga pemain terhebat yang tiba di Amerika Syarikat (AS) sejak bintang legenda Brazil, Pele, menyertai New York Cosmos pada 1975.

MLS berharap Messi akan meningkatkan lagi profil liga dan juga menambah langganan kepada perjanjian penyiaran penstriman bersama Apple TV. Harga tiket untuk perlawanan melibatkan Messi sudah melonjak.

Penyokong sudah mula berkumpul di stadium DRV PNK seawal pagi menjelang jangkaan kehadirannya.

Kehadiran Messi juga menambah rentak sukan bola sepak menjelang Piala Dunia 2026, yang akan dianjurkan bersama-sama oleh AS, Kanada dan Mexico.

Dia dijangka akan disertai oleh bekas rakan sepasukan di kelab Barcelona, Sergio Busquets, sementara bekas jurulatih Argentina dan kelab Barcelona, Gerardo “Tata” Martino baharu mengambil alih tugas sebagai jurulatih.

BACA JUGA:akta baru mungkin akan diperkenalkan bagi menghukum pihak guna isu 3R