Guna 5 jenis daun ni dapat halau segala keturunan tikus dalam rumah

Guna 5 jenis daun ni dapat halau segala keturunan tikus dalam rumah

Kalau sudah menggunakan racun perangkap tapi masih juga belum berkesan, anda mungkin boleh beralih kepada cara alami untuk menghalau tikus dan keturunannya.

Masalah tikus dalam rumah memang merimaskan. Ia bukan saja kotor tapi juga menggelikan. Lagi membuatkan ramai stres tikus ini akan beranak pinak dan cukup sukar dihapuskan.

Guna 5 jenis daun ni dapat halau segala keturunan tikus dalam rumah

Caranya halau tikus adalah dengan menggunakan 5 jenis daun yang cukup dibenci oleh tikus kerana aromanya.

1. Daun durian belanda
Letakkan daun durian belanda di tempat yang kerap menjadi laluan tikus. Lagi banyak lagi elok. Sebelum diletakkan, siat-siat atau ramas daun durian belanda tersebut. Bau yang terhasil dari daun durian belanda amat tidak digemari oleh tikus.

Tapi ambil yang matang sahaja untuk tahan lebih lama. Yang muda dan terlalu matang baunya tidak cukup kuat dan tidak dapat menakutkan tikus.

Bukan sekadar anda berjaya mencegah kehadiran tikus di kediaman, malah tungau, kutu beras dan pelbagai serangga yang kerap menjadikan rumah sebagai habitat mereka pun akan mula menjauhi kediaman anda.

2. Daun pandan
Daun pandan bertindak sebagai agen pewangi semula jadi untuk kediaman anda. Tikus juga tidak menyukai daun pandan. Selain itu juga, anda boleh jimat dengan tidak membeli pewangi kediaman yang mahal.

3. Daun pudina
Seperti mengkudu, daun pudina juga mempunyai banyak manfaatnya kepada kesihatan. Selain menjadi sebahagian ramuan di dalam masakan. Aroma segar daun pudina yang digemari oleh manusia sebenarnya mengancam tikus.

Namun kaedah penyediaanya sedikit rumit. Tubuk atau kisar daun pudina sehingga halus, dicampurkan dengan air kemudian ditapis. Masukkan air tapisan daun pudina tersebut ke dalam penyembur dan sembur sekeliling rumah dan mana-mana kawasan yang berpotensi menjadi laluan tikus. Ulang semburan sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Sesiapa yang ada banyak tikus di ceruk-ceruk rumah itu, boleh la gunakan cara di atas itu dan pastikan rumah anda selalu bersih.

4. Serai wangi
Serai wangi sememangnya sudah lama digunakan untuk menghalau haiwan atau serangga termasuklah tikus.

5. Daun semambu
Selalu daun ini digunakan untuk merawat demam campak, tapi selain itu ia juga berguna untuk menghalau tikus. Caranya adalah dengan meletakkan daun semambu di laluan tikus.

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

BACA JUGA:

Benarkah potong rambut ketika hamil punca janin cacat?

Rakyat tak dapat berfoya-foya sebab semua kafe wajib ditutup sebelum jam 12 malam

Korang mesti tak tahu dengan 4,000 langkah sehari dapat bantu panjangkan jangka hayat