Ini 5 doa ringkas untuk suami, isteri boleh amalkan semasa suami keluar bekerja

Ini 5 doa ringkas untuk suami, isteri boleh amalkan semasa suami keluar bekerja

Sebagai seorang isteri mithali, setiap kali pemergiaan suami ke tempat kerja pastinya sentiasa ditemani dengan senyuman serta lambaian. Tidak kira untuk isteri yang merupakan suri rumah atau turut bekerja, rutin ini menjadi WAJIB. Namun, bukan hanya lambaian sahaja malah doa untuk suami bekerja turut diselitkan di dalam hati.

Seperti perkongsian dari Puan Ezzah Nor di laman Twitternya, selama dia mengamalkan doa-doa sewaktu menghantar suami pergi ke tempat kerja, dikurniakan banyak kemudahan oleh Allah SWT dari segi rezeki dan terpelihara dari bahaya. Doa apa yang diamalkan itu?

Ini 5 doa ringkas untuk suami, isteri boleh amalkan semasa suami keluar bekerja

DOA UNTUK SUAMI BEKERJA, INSYAALLAH SENTIASA DIMURAHKAN REZEKI…

Before i kahwin, mak i pesan waktu hantar suami kerja tu doalah banyak-banyak. So i memang tak pernah miss lambai husband pergi kerja. I doa banyak-banyak dan alhamdulillah, murah rezeki husband, tiap tahun mesti dua kali naik gaji. Meh i share doa yang i baca..

“Ya Allah, peliharalah suamiku pergi & balik kerja, limpahkah rezeki buat kami seperti air zamzam, berikan kami rezeki yang berkat, jauhkanlah suamiku dari kemalangan, nasib malang, kecuaian & kecelakaan”

Selalunya doanya panjang lagi. Tapi yang ni paling basic. I akan tambah semualah permintaan hati i sebagai soerang isteri. I akan doakan jugak,

“Ya Allah, ya Rahman, ampunkanlah dosa kami, kedua ibubapa kami, kaum kerabat kami. Himpunkanlah kami di syurga firdaus-Mu.

Nak doa apa lagi untuk suami? Kalau anda tak ada idea, boleh ikut panduan ni:

1- Doa untuk suami berkaitan dengan rezeki

Ya Allah, berkatilah rezeki yang diperolehi suamiku ini supaya membawa kebaikan kepada kami sekeluarga di dunia dan di akhirat.

2- Doa untuk suami setia dan mendapat rahmat Allah

Ya Allah, wahai Zat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih. Jadikanlah aku dan suamiku berada di antara orang-orang yang memohon keampunan. Jadikanlah suamiku sebagai hambaMu yang soleh dan suami yg setia.

3- Doa agar suami dilindungi

Ya Allah, jagalah suamiku yang sedang menjemput rezekiMu. Berikan suamiku perlindungan serta keselamatan. Aamiin.

4- Doa memohon kebaikan untuk suami

Ya Allah berikanlah kebaikan kepada suamiku, di mana pun suamiku berada.

5- Doa untuk suami diberi keselamatan dunia akhirat

Ya Allah, mudahkanlah kami dalam menghadapi sakaratul maut, berikanlah kami keselamatan dari api neraka dan ampunkanlah dosa-dosa kami.

Ini antara contoh skrip doa kalau anda tak ada idea nak doa macam mana. Doa ini kan permintaan personal kita, jadi anda doalah dan mintalah apa sahaja dekat Dia.

Dan, jangan lupa doakan diri sendiri jugak dan mintak suami doakan kita juga. Naik gaji tu alhamdulillah antara contohnya, alhamdulillah atas semua kurnianMu ya Allah. Yakinlah Allah tu akan memakbulkan doa kita tepat pada waktu-Nya. Jangan putus asa dan teruskan berdoa.

*Bukan sahaja isteri yang boleh amalkan untuk suami malah si suami juga disarankan untuk buat perkara yang sama. Indahnya setiap pasangan suami isteri berdoa kepada satu sama lain untuk menjaga dan memudahkan rezeki keluarga bukan?

BACA JUGA:

Britney Spears dilabel hiperseksual, didakwa curang dengan pembantu sendiri

Kedai runcit paling unik! Kena panjat 120 meter baru dapat beli barang

Nampak comel tapi ibu bapa perlu larang anak-anak tonton 3 kartun ini