Ini kisah dalam Al-Quran yang anda boleh rujuk sebagai motivasi diri

Ini kisah dalam Al-Quran yang anda boleh rujuk sebagai motivasi diri

“Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) kisah yang paling baik dengan mewahyukan al-Quran ini kepadamu, dan sesungguhnya engkau sebelum itu termasuk orang yang tidak mengetahui.” (Surah Yusuf, ayat 3)

Kisah yang dipaparkan oleh al-Quran adalah sebahagian daripada tanda mukjizat kerana ia menceritakan mengenai umat terdahulu bersama rasul-rasul mereka yang sebahagian besar tidak diketahui dan sudah luput daripada ingatan manusia kini.

Ini kisah dalam Al-Quran yang anda boleh rujuk sebagai motivasi diri

Tambahan, kisah diceritakan dalam al-Quran juga adalah peristiwa yang sudah berlaku untuk kita mengambil iktibar dan pengajaran daripadanya. Kisah itu sebahagian sejarah yang menjadi sumber kekuatan dan suntikan motivasi kepada Rasulullah SAW mengharungi perjuangan menegakkan agama Allah SWT.

Al-Quran hidupkan kembali abad silam

Apabila al-Quran menceritakan sesuatu, ia dapat menghidupkan kembali abad yang silam sehingga seolah-olah dapat didengar hingar-bingar di hujung telinga pertentangan antara kebenaran dan kebatilan laksana rakaman yang berfungsi untuk mengembalikan segala peristiwa berlaku dalam sejarah umat manusia.

Firman Allah Taala: “Demikianlah Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad), sebahagian daripada kisah-kisah umat manusia yang telah lalu dan sesungguhnya Kami telah memberikan kepadamu, dari sisi Kami (sebuah Kitab al-Quran yang menjadi) peringatan.” (Surah Taha, ayat 99)

Kisah manusia pertama iaitu Nabi Adam disebut dalam lapan surah berbeza untuk memberi pengajaran kepada kita mengenai pelbagai kisah bermula daripada latar belakang penciptaan Adam, ujian dilalui ketika berada di syurga, taubat nabi Adam hingga perjuangan Baginda dan Hawa di dunia.

Satu fakta menarik mengenai al-Quran ialah apabila Allah SWT membawa kisah berkenaan dengan manusia sama ada yang Mukmin atau kafir, Dia tidak menjelaskan siapakah nama sebenar manusia itu seperti apabila disebut Firaun iaitu Pemerintah tertinggi di Mesir ketika itu.

Utamakan iktibar di sebalik kisah

Begitu juga apabila disebut kisah Zulqarnain, Ashabul Kahfi, Ashabul Ukhdud dan lain-lainnya. Al-Quran tidak menerangkan siapakah mereka. Ini bertujuan supaya manusia tidak menyibukkan diri dan menghabiskan masa mengkaji tokoh itu dan lupa tujuan lebih penting iaitu untuk mengambil iktibar daripada kisah berkenaan.

Kisah keangkuhan manusia turut dipaparkan dalam al-Quran antaranya pembesar daripada kaum Aad pernah berkata dengan angkuh, siapakah yang lebih kuat daripada mereka. Ini kerana mereka mampu memperlihatkan keupayaan dalam pembinaan istana yang tinggi dengan benteng kukuh sebagai lambang kemegahan, kesenian, keindahan dan kekuatan mereka.

Isyarat jawapan al-Quran adalah jelas iaitu Allah SWT memudahkan untuk orang yang beriman segala apa yang ada di bumi. Mereka tidak ditegah membina bangunan sebanyak dan setinggi mana, tetapi yang penting ialah bangunan itu mesti dibina atas ketakwaan dan keimanan kepada Allah SWT.

Bukan atas kesombongan dan pengabdian diri kepada kehidupan dunia serta mengambil hak orang lain secara batil.

Al-Quran juga memaparkan kisah tabiat manusia yang menolak kebenaran seperti dakwah Nabi Nuh kepada kaumnya. Kisah ini diceritakan Allah SWT melalui firman-Nya: “Ketika saudara mereka Nabi Nuh, berkata kepada mereka: Hendaknya kamu mematuhi suruhan Allah dan menjauhi larangan- Nya. Sesungguhnya aku ini ialah Rasul yang amanah, (yang diutus oleh Allah) kepada kamu. Oleh itu, takutlah kamu akan (kemurkaan) Allah dan taatlah kepadaku.” (Surah As-Syuara’, ayat 106-108)

Kaum Nabi Nuh tidak memikirkan persoalan pengabdian diri yang mutlak kepada Allah SWT, apa yang mereka fikirkan hanyalah kepentingan diri, kedudukan dan harta benda serta kemegahan ingin dipamerkan.

Orang bijak jadi pesaing

Mereka merasakan dakwah yang disampaikan itu menyebabkan Nabi Nuh akan mengatasi mereka dari segi kedudukan dan jumlah pengikut. Resmi orang sebegini ialah mereka menganggap orang yang bijak akan menjadi pesaing.

Justeru, mereka akan memusuhi orang yang akan bakal menjejaskan kuasa dan kedudukan mereka. Ajaibnya tohmahan seperti ini sentiasa berulang di setiap zaman dan tempat termasuk turut berlaku kepada Rasulullah SAW bahkan akan dihadapi semua pejuang kebenaran di sepanjang zaman.

Sehubungan itu pelbagai kisah terus dihidangkan oleh al-Quran umpamanya kisah Nabi Yusuf, kisah paling lengkap diceritakan oleh al-Quran bermula ketika Baginda masih kecil, hasad dengki yang berlaku dalam keluarga, peristiwa membuang Baginda ke dalam perigi, fitnah moral seterusnya kisah Baginda dipenjara tanpa apa-apa kesalahan dan jenayah.

Penulis dan ulama terkenal Arab Saudi, Dr Aidh Qarni menyifatkan Nabi Yusuf sebagai banduan teragung dalam sejarah dunia dan beliau menulis secara khusus mengenai kisah Nabi Yusuf dari awal hingga akhir.

Al-Quran juga menceritakan bagaimana Nabi Yusuf menghadapi semua itu dengan cekal dan tabah terhadap setiap fitnah serta perancangan jahat sehingga akhirnya kemenangan dan kemuliaan menyebelahi baginda.

Walaupun setelah kebenaran dan kemenangan berpihak kepada Nabi Yusuf, Baginda menunjukkan akhlak kenabian iaitu memaafkan kesilapan orang yang pernah melakukan kezaliman kepadanya.

Perkara sama dilakukan oleh Rasulullah SAW iaitu memberi kemaafan kepada kaumnya pada tahun Fathul Makkah. Baginda SAW mengisytiharkan di hadapan kaum Quraisy pada waktu itu dengan membaca firman Allah SWT dari Surah Yusuf di atas.

Menjadi satu keperluan kepada kita untuk menjadikan kisah-kisah al-Quran sebagai sumber motivasi dalam menjalani kehidupan, pengubat kepada kesedihan, penyembuh kepada keperitan ujian hidup, peneguh jiwa dan hati serta penunjuk kepada jalan yang lurus.

BACA JUGA:

Ayah pernah tersalah makan ubat, anak ahli farmasi puas hati dapat DIY rak mini siap label besar-besar, guna bahan kitar semula je!

”Comelnya ayah dia”, bapa teruja sampai ikut anak buat ujian lesen memandu

Gadis berani putuskan bekalan elektrik kampung sebab nak jumpa BF