Iraq buka semula akses Telegram yang disekat

Iraq buka semula akses Telegram yang disekat

Akses kepada Telegram yang disekat oleh kerajaan Iraq pada 6 Ogos, dibuka semula mulai 13 Ogos, menurut Kementerian Komunikasi pada Sabtu.

Larangan itu ditarik balik atas arahan Perdana Menteri Mohammad Shiya al-Sudani, lapor Agensi Anadolu (AA) memetik kenyataan kementerian itu.

Iraq buka semula akses Telegram yang disekat

“Larangan itu ditarik balik selepas syarikat pemilik aplikasi itu bersetuju ke atas permintaan pihak berkuasa keselamatan untuk mengenal pasti pihak yang membocorkan data rakyat,” menurut kenyataan itu.

Iraq tidak menentang kebebasan bersuara, tetapi syarikat aplikasi media sosial mempunyai komitmen untuk menghormati undang-undang dan keselamatan negara dalam perlindungan data pengguna.

Pada 6 Ogos, Kementerian Komunikasi menyekat akses kepada Telegram “atas permintaan pihak berkuasa peringkat tinggi negara itu bagi mencegah kebocoran dokumen peribadi milik negara dan melindungi data peribadi warganegara.”

Militia Syiah yang disokong Iran yang aktif menggunakan platform media sosial di Iraq, mendakwa sekatan itu dibuat atas arahan Amerika Syarikat.

BACA JUGA:

Pengarah Shamyl gementar pertama kali bertemu aktor hebat Eman Manan

Masa hidup permintaan tinggi, bila mati tiada siapa datang – Penduduk larang mayat seorang pelacur dikebumi

Warga emas hayun parang daging, berang individu uji sistem audio terlalu bising