Jururawat kongsi kisah seram di hospital, Creepy habis!

Jururawat kongsi kisah seram di hospital, Creepy habis!

Hospital adalah antara tempat yang sering dikaitkan dengan kisah seram. Mungkin sebab banyak kematian yang berlaku di sana, ramai yang mengalami kejadian-kejadian menakutkan.

Jadi dekat bawah ni adalah beberapa pengalaman yang diceritakan sendiri oleh jururawat-jururawat yang bekerja di hospital di seluruh dunia.

Jururawat kongsi kisah seram di hospital, Creepy habis!

1. Terjumpa nurse zaman dulu

Menurut perkongsian seorang wanita, kisah ini berlaku kepadanya sebelum dia menjadi jururawat. Dia berada di hospital kerana kakaknya terlibat dalam satu kemalangan kereta.

Ketika berada di sana lebih kurang jam tiga pagi, wanita ini telah turun ke bawah untuk membeli air dan kembali ke atas dengan menaiki tangga. Semasa berada di lorong hospital, keadaan di sana sangat sunyi dan di hujung terdapat seorang wanita tua sedang berjalan ke arahnya.

Wanita tua ini kelihatan berusia 70-an dan memakai pakaian jururawat zaman dulu dengan kasut putih, stokin putih, dress putih dan topi berwarna putih. Mereka berjalan ke arah bertentangan dan semakin hampir dengan satu sama lain.

Apabila berselisih, jururawat tua itu tersenyum dan berkata “jangan risau, kakak awak akan sembuh” dan terus berjalan pergi.

Sejurus selepas itu, wanita ini teringat yang wajah jururawat tersebut sama dengan gambar yang dia lihat ketika dia masuk ke dalam hospital tersebut bersebelahan dengan doktor yang menubuhkan hospital tersebut. Pakaian jururawat yang dipakai pun memang sama.

Apabila dia menoleh ke belakang, wanita tua itu tak lagi kelihatan. Dalam keadaan terkejut, wanita ini telah masuk ke dalam ICU tempat kakaknya ditempatkan. Di sana, jururawat yang menjaga kakaknya itu turut berada di situ.

Jururawat tersebut bertanya kenapa muka wanita ini pucat seperti baru nampak hantu. Dia kemudiannya berkata:

Saya rasa memang saya nampak hantu. Tahu tak gambar jururawat yang ada dekat lobi utama? Saya sumpah saya baru nampak dia dekat lorong depan ni. Dia cakap dengan saya!”

Jururawat yang mendengar ceritanya ini telah ketawa sebelum berkata bahawa orang yang dia nampak tu bukanlah hantu tapi memang orang dalam gambar tersebut. Dia telah bersara 10 tahun yang lalu tapi masih datang ke hospital secara sukarela setiap hari dan masih pakai pakaian jururawat yang dia dah ada sejak zaman 50-an. Ceh, buat suspen je!

2. Tingkat 4 berhantu

Saya bekerja di hospital kanak-kanak dan selalu dengar cerita yang tingkat empat di luar unit onkologi berhantu. Saya biasanya bekerja dari pukul 3 petang sehingga 12 malam tapi kadang-kadang akan bekerja overtime.

Satu malam, saya bekerja di NICU yang turut terletak di tingkat empat namun di bahagian berlainan. Unit onkologi mempunyai tangga yang merupakan jalan singkat untuk ke kafeteria yang terletak di tingkat dua.

Lebih kurang jam 3 pagi, saya sedang bersedia untuk mengambil rehat singkat untuk minum secawan kopi di kafe. Saya membuat keputusan untuk menggunakan tangga tersebut. Ketika saya berjalan di unit onkologi, saya melihat seorang kanak-kanak sedang melompat-lompat.

Risau dia telah keluar dari wadnya, saya telah memanggilnya dan bila budak tu menoleh, dalam sekelip mata dia tiba-tiba hilang. Rupanya ramai doktor dan jururawat telah melihat budak yang sama di sana. Sejak itu saya memang tak lalu situ lagi pada waktu malam.”

3. Malaikat maut?

Kebanyakan jururawat yang bekerja di hospital dan selalu menyaksikan kematian sering menceritakan kisah yang pesakit dorang seperti tahu bila mereka hampir mati. Ini juga apa yang berlaku kepada jururawat ini.

Ketika jururawat ini bekerja di unit penjagaan progresif, salah satu monitor untuk melihat kadar jantung seorang pesakit warga emas tiba-tiba berbunyi menandakan pesakit itu akan mendapat serangan jantung. Ekoran ini, jururawat tersebut telah bergegas untuk melihat keadaan pesakit tersebut tapi bila sampai pesakit itu biasa je dan dalam keadaan stabil.

Namun begitu, pesakit tersebut tiba-tiba mengatakan, “boleh tak bagitahu perempuan yang sedang menyorok di belakang langsir tu untuk berhenti tenung saya? Dia asyik beritahu yang saya akan mati bila awak balik.”

Jururawat yang terkejut dengan kenyataan itu telah keluar untuk menjelaskan perkara tersebut kepada jururawat yang ditugaskan untuk menjaga pesakit itu. Malam itu, pesakit ini telah mendapat serangan jantung dan meninggal dunia ketika jururawat ini habis bekerja.

Hm menakutkan betul! Korang ada tak pengalaman seram kat hospital?

BACA JUGA:

Mengejutkan! Rupanya filem Walid bukan sahaja tayang di Malaysia, tapi siap masuk panggung Amerika

Jangan suka hati garu gegata, ini 7 punca & cara betul untuk merawat sebelum melarat

3 pilihan resepi chocojar yang mudah pasti ranggup & cair meleleh