Kantoi! ibu beri duit belanja RM50 seminggu tiba-tiba boleh jadi RM1.5k rupanya…

Menyimpan duit sememangnya amalan yang baik dan sering diterapkan oleh ibu bapa kepada anak-anak sejak kecil. Kalau korang ingat zaman sekolah dulu, pastinya kita akan ‘sorok’ atau simpan duit belanja untuk membeli sesuatu, baik permainan yang dijual di perhentian bas, buku cerita yang dijual di sekolah atau lain-lain.

Pun begitu, seorang ibu baru-baru ini terkejut dengan jumlah ‘simpanan’ anak perempuannya yang berusia 8 tahun dan berkongsi perkara tersebut dalam sebuah group di Facebook.

Menurut perkongsian berkenaan, ibu tersebut pada awalnya membawa anaknya ke salah sebuah pusat beli belah di Pulau Pinang sebelum anaknya itu membelek sebuah beg yang diminatinya.

Kantoi! ibu beri duit belanja RM50 seminggu tiba-tiba boleh jadi RM1.5k rupanya...

Tambah anak tersebut, rata-rata kawannya di sekolah mempunyai beg berkenaan jadi dia pun ingin memilikinya walaupun pada hakikatnya beg tersebut agak mahal iaitu RM899 dan ibu berkenaan mengatakan bahawa mereka tidak mampu.

Ibu berkenaan kemudian mengalihkan perhatian anaknya tersebut dengan membawanya ke kedai berlainan untuk membeli barang keperluan sekolah lain.

Namun, sesudah membeli barangan keperluan sekolah, kanak-kanak tersebut masih berkeras ingin mendapatkan beg dan ketika inilah dia mengeluarkan wang sebanyak RM1550 daripada beg yang dibawanya!

Menurut wanita berkenaan, dia tidak menyangka anaknya mempunyai wang sebanyak itu kerana duit belanja yang diberikan kepadanya ialah RM50 untuk seminggu dan wanita tersebut mengesyaki yang ribuan ringgit itu diberikan oleh suaminya, namun suaminya menafikan perkara tersebut.

Alangkah terkejutnya mereka berdua selepas beberapa ketika, anak perempuannya mendedahkan bahawa dia memperoleh wang sebanyak itu dengan berjudi ketika waktu rehat di sekolah.

Menurut ibu berkenaan, dia agak terkejut dengan perkara tersebut namun tidak hairan dengan jumlah tersebut kerana rata-rata pelajar di sekolah anaknya (sekolah antarabangsa) membawa duit poket sehingga RM100 sehari.

Tambahnya lagi, selain dari membawa wang yang banyak, pelajar lain di sekolah tersebut juga kelihatan sering menikmati kopi berjenama dan memesan makanan daripada penghantar makanan setiap kali waktu pulang dari sekolah.

Kalau korang berada di tempat ibu tersebut, apa tindakan korang ye?

BACA JUGA:

Trend sekarang, peniaga calit makanan pada alat sulit demi lariskan jualan

”Putih macam kertas”, warganet risau ramai obses nak putih sampai sanggup letak merkuri dekat muka

Festival Filem Antarabangsa Venice batal gara-gara aktor filem ‘My Fault’ ditahan