Kembang tekak bila tengok proses budu, selalu asyik makan je rupanya ini proses penghasilan budu yang ramai terkejut bila tahu

BUDU atau SOS IKAN BILIS ialah sejenis makanan yang popular di negeri Pantai Timur Kelantan yang diproses atau dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dibuat serta dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand.

Walaubagaimanapun pernahkah kita terfikir bagaimana proses penghasilan budu ini sehingga menjadi makanan kegemaran majoriti masyarakat kelantan.

Bahan yang diperlukan untuk membuat budu adalah

Kembang tekak bila tengok proses budu, selalu asyik makan je rupanya ini proses penghasilan budu yang ramai terkejut bila tahu

Satu kilogram ikan bilis
Garam kasar secukupnya
Segenggam asam jawa (isi sahaja)
Nisæ/gula melaka/manisan
Air secukupnya

CARA CARA

1. Bersihkan ikan bilis kemudian toskan

2. Bahagikan garam kepada lima bahagian kemudian taburkan bahagian pertama daripada pembahagian garam tadi kedalam bekas( bekas yang digunakan untuk memerap budu) sehingga rata. ” sebaiknya guna bekas tembikar/porselin

3. Gaulkan ikan bilis dengan isi asam jawa sehingga rata. Kemudian bahagikan kepada empat bahagian

4. Masukkan nisæ/gula melaka dan gaul rata.

5. Ikan bilis ditaburkan ke atas lapisan garam yang ditaburkan dalam bekas tadi. kemudian garam ditaburkan sekali lagi ke atas ikan bilis. ulang proses ini sehingga pembahagian garam dan ikan habis digunakan. Akhirnya lapisan garam dan ikan bilis terbentuk yang diakhiri dengan lapisan garam. kemudian isi air sehingga penuh.

6. Tutup permukaan bekas dengan kain kasa (lampin bayi pun boleh). Biarkan kain ini tegang di permukaan mulut bekas. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur). Kemudian tutup bekas ini dengan penutupnya dengan ketat.

7. Simpan di tempat gelap selama 1 bulan atau hingga hancur secara keseluruhan.
elakkan daripada terdedah kepada cahaya matahari kerana ini boleh menyebabkan budu berulat. Sesekali jenguk lah hasilnya. Boleh juga dikacau untuk hancurkannya.

8. Setelah semuanya hancur, tapiskan pati budu ini dan gunalah seperti biasa. simpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.

BACA JUGA:

Jimat betul buat tempe sendiri, guna 3 bahan je dah jadi!

Bapa bongkar teknik untuk anak dengar cakap & mudah berbincang, ramai ibu bapa dah cuba

Baru tahu warna kahak ada banyak, rupanya itu tanda penyakit bahaya!