Kenapa tahi cicak warna hitam putih? ini satu fakta menarik yang perlu anda ketahui

Pap. Tiba-tiba rasa sesuatu jatuh atas kepala. Basah-basah. Rasa sejuk sampai kulit kepala. Tindakan refleks, ambil jari dan sapu….

Busuk! Tahi cicak rupanyaa.

Anda pernah dalam situasi ini? Pasti geram betul dengan cicak, kan?

Kenapa tahi cicak warna hitam putih? ini satu fakta menarik yang perlu anda ketahui

“Dalam banyak-banyak tempat, seluas-luas kawasan, kepala aku yang tak sampai keluasan 1×1 kaki juga jadi tandas dia. Ini satu penghinaan!” Kata anda dalam hati sambil bertentang mata dengan cicak yang seolah-olah memandang sinis pada anda.

Takziah penulis ucapkan. Tidak mengapa. Sekurangnya ia boleh jadi detik muhasabah; secantik-cantik muka kita, se’smart‘ manapun rambut kita, akhirnya jadi ‘tandas’ cicak saja. Tak mulia mana pun kita.

Berbalik kepada topik asal, kenapa warna tahi cicak hitam dan putih? Kenapa tak kelabu, coklat atau hitam? Kenapa komposisinya berasingan, tidak seperti najis lain?

Hal ini kerana kedua-dua proses perkumuhan (pembuangan) sisa pepejal dan cecair haiwan berkenaan berlaku pada lubang yang sama. Titik putih itu merupakan asid urik yang telah terhablur (crystallized) manakala bahagian hitam merupakan sisa makanan yang telah dimakan.

Bagi manusia dan kebanyakan haiwan lain, asid urik biasanya akan dibuang melalui air kencing manakala serat makanan disingkirkan melalui tinja.

Nampak kecil, tetapi sebenarnya kemudaratan yang dibawa cukup besar. Tahi cicak membawa bakteria salmonella yang boleh menyebabkan keracunan makanan. Maka, anda diingatkan untuk sentiasa membersihkan sayuran kerana debu daripada najis yang telah kering mungkin mencemari sayuran yang anda petik.

BACA JUGA:

Mimi Lana bongkar rahsia isu masalah, “Saya tak pernah kacau hidup orang…”

Abang ipar tak mengaku salah biar adik dirogol bergilir-gilir, ini respon yang diberikan

Resepi Kuey Teow Goreng versi tak lembik & melekat! Senang je