Khairul Aming pecah rekod gegar pentas TikTok Awards Malaysia 2023

Seperti diramalkan, Khairul Aming diumumkan sebagai pemenang kategori Creator of the Year di TikTok Awards Malaysia 2023 yang berlangsung malam tadi.

Aming atau nama sebenarnya Khairul Amin Kamarulzaman, 31, berkata, walaupun ramai menjangkakan kemenangannya, tetapi ia masih lagi sesuatu yang tidak dijangka.

“Ia masih lagi menjadi kejutan sehingga saya menitiskan air mata. Saya berharap kemenangan ini akan membuka ruang buat lebih ramai pelapis di masa akan datang untuk tampil sebagai pencipta kandungan,” katanya.

Khairul Aming pecah rekod gegar  pentas TikTok Awards Malaysia 2023

Katanya, anugerah ini umpama hadiah buat ibu bapanya dan pasukan Sambal Nyet yang diusahakannya.

“Terima kasih kepada mak, arwah ayah dan pasukan Sambal Nyet. Kalau ayah dapat tengok saya terima anugerah ini mesti dia berbangga sebab sudah lapan tahun saya bekerja keras,” katanya.

Aming juga turut mengambil peluang itu untuk menitipkan nasihat kepada generasi baharu yang ingin menjadi pencipta kandungan.

“Kepada anak muda yang menceburi bidang ini, kalau masih bersekolah, habiskan belajar dulu supaya keluar nanti boleh jadi pencipta kandungan berkualiti.

“Pencipta kandungan ini bukan sekadar tular saja, tapi perlu ada adab dan kebolehan menyelesaikan masalah,” katanya.

Aming menewaskan pencabar lain seperti Boss James yang mengendalikan akaun TikTok @bossjames_eo; Lawyer Gandhi (@lawyerghandi); Auntie Purple (@auntiepurple248); Ceddy (@ceddyornot) dan Sally (@sallywhoo).

Selain Creator of the Year, 12 kategori lain ialah Best Of Foodie yang dimenangi Syifa Jamil; Best Of Sport (Khalish); Best Of Gaming (Sultan Riq); Best Of Education (Sir Asai); Best Of Beauty & Fashion (Shahira Azlan); Best Of Entertainment (Eiqa Maleq); TikTok Shop Of The Year (Anas Zahrin); Popular Animation Account Of The Year (Upin & Ipin); Live Creator Of The Year (Tiger Labu); Popular Creator Of The Year (Ryan Bakery); Rising Star Of The Year (Ikhmal) dan Celebrity Of The Year (Aeril Zafrel).

TikTok Awards Malaysia 2023 turut dimeriahkan dengan beberapa nama besar antaranya Datuk Yusof Haslam, Bell Ngasri, Amber Chia, Farah Ann Abdul Hadi dan ramai lagi yang akan menyampaikan trofi.

Penonton juga disajikan dengan persembahan Datuk Seri Siti Nurhaliza, Shiha Zikir, Zeppo, Dolla, Marsha Milan, Ernie Zakri, Alyph dan ramai lagi.

Ia dihoskan Izzue Islam, Sherry Alhadad dan Amelia Henderson.

BACA JUGA:

Ramai tak tahu ‘power food’ boleh buat sendiri dekat rumah, banyak manfaat jika amalkan

Suami dayus biar isteri buka tudung di salun? Salah tetap salah

Tak tahu nak tengok cerita apa cuti sekolah ni? Ini senarai filem terbaik Netflix yang wajib korang tengok