Korea Utara cuba lancarkan dua peluru berpandu untuk uji kekuatan negara

Korea Utara cuba lancarkan dua peluru berpandu untuk uji kekuatan negara

Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik ke laut di luar pantai timurnya, kata tentera Korea Selatan, beberapa jam selepas kapal selam berkuasa nuklear Amerika Syarikat (AS) tiba di pangkalan tentera laut di Selatan.

Kementerian Pertahanan Jepun juga melaporkan pelancaran itu yang disyaki peluru berpandu balistik oleh Korea Utara, yang kedua-duanya jatuh di luar zon ekonomi eksklusifnya.

Korea Utara cuba lancarkan dua peluru berpandu untuk uji kekuatan negara

Pelancaran itu dilakukan di tengah-tengah ketegangan yang memuncak di semenanjung Korea ketika Korea Selatan dan AS mengambil langkah untuk meningkatkan kesediaan ketenteraan mereka terhadap program senjata Korea Utara dengan penempatan aset ketenteraan strategik AS.

Korea Utara yang marah dengan situasi itu bertindak balas dengan mengatakan penempatan sedemikian boleh memenuhi kriteria untuk penggunaan senjata nuklearnya.

AS berkata, pihaknya sedang berunding rapat dengan sekutunya mengenai pelancaran peluru berpandu Korea Utara, yang disifatkan sebagai mengganggu kestabilan.

Dalam satu kenyataan pada hari Isnin, tentera AS menambah bahawa pelancaran itu tidak menimbulkan ancaman segera kepada kakitangan dan wilayah AS atau kepada sekutu AS.

Korea Utara menjalankan ujian peluru berpandu balistik minggu lalu, hanya beberapa jam selepas kapal selam peluru berpandu balistik bersenjata nuklear AS tiba di pelabuhan Korea Selatan buat kali pertama sejak 1980-an.

Semalam, sebuah lagi kapal selam AS berkuasa nuklear tiba di Korea Selatan.

Pada hujung minggu lalu, Korea Utara melancarkan peluru berpandu jelajah ke laut di luar pantai baratnya.

BACA JUGA:

Pengikut ajaran Sihulk buat hal kalini cabar pihak berkuasa

Kenapa hari-hari bau najis? Pengunjung luah rasa geli

Impian Salahuddin meninggal ketika berkhidmat untuk rakyat tercapai – Anak