Lelaki gemar mencarut semasa hidup, wanita kongsi detik lelaki nazak cuba ‘mengucap’ tapi…

Jelas disebutkan dalam Al-Quran bahawa setiap yang bernyawa akan merasai mati dan pastinya semua individu menginginkan pengakhiran dan kematian yang baik atau disebut sebagai husnul khatimah.

Seperti yang pernah dikongsikan oleh Dato’ Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri di Facebooknya, antara syarat paling penting bagi seseorang itu mendapat husnul khatimah ialah mati dalam keadaan menganut agama Islam, beriman kepada Allah SWT dan melafazkan syahadah sebelum dia meninggalkan dunia.

Pun begitu, terdapat satu perkongsian kisah benar di X baru-baru ini yang mengundang sebak netizen tentang pengakhiran seorang lelaki yang tidak dapat mengucap semasa sedang nazak dan meninggal dunia.

Lelaki gemar mencarut semasa hidup, wanita kongsi detik lelaki nazak cuba 'mengucap' tapi...

Menurut wanita berkenaan, lelaki tersebut telah mengalami kemalangan dan dimasukkan ke unit rawatan rapi dan menurut doktor yang bertugas, keadaannya hanya ‘menunggu masa’ dan disebabkan itu, ahli keluarga dibenarkan untuk melawat.

Namun, selepas 2 hari menjaga lelaki itu, isteri tersebut telah berjumpa dengan seorang ustaz untuk bertanyakan hukum sekiranya dia tidak mahu menjaga suaminya yang sedang sakit. Tanpa berfikir panjang, ustaz berkenaan terus menziarahi lelaki itu pada sebelah petang.

Nak dijadikan cerita, ketika ustaz tersebut melawat, lelaki itu sedang dalam keadaan nazak. Ketika itulah dia meminta lelaki berkenaan untuk mengikutnya melafazkan kalimah “la ila ha ilallah” namun lelaki tersebut sebaliknya mencarut.

Ustaz tersebut tersentak namun terus mengajar lafaz yang sama buat kali kedua dan respon yang diterima tetap sama dari lelaki berkenaan iaitu mencarut dan ulangan kali ketiga oleh ustaz berkenaan juga disusuli dengan carutan sebelum lelaki tersebut menghembuskan nafas terakhir.

Selepas jenazah selesai diuruskan, isteri kepada lelaki tersebut mendedahkan perkara yang berlaku sepanjang tempoh dia menjaga suaminya di unit jagaan rapi tempoh hari.

Menurutnya, pesakit lain dalam keadaan kesakitan akan menyebut “Allah”, berzikir dan sebagainya, namun dia berasa malu apabila perkataan yang keluar dari mulut suaminya adalah carutan dan ini membuatkan dia bertanya soal hukum menjaga suami pada ustaz tersebut.

Tambahnya lagi, dia meminta ustaz menyampaikan pesanan dalam ceramah-ceramahnya agar tidak mencarut kerana itulah perbuatan yang sering dilakukan suaminya, baik dalam keadaan bergurau dan sebagainya.

Wanita yang berkongsi kisah menyayat hati ini juga turut berpesan agar kita sebagai manusia sering menjaga tutur kata kerana ketika mati, ianya bukanlah sesuatu yang pura-pura dan apa yang kita sering sebut, itulah akan disebut ketika sakaratul maut datang menjemput.

BACA JUGA:

Pelakon Pekin Ibrahim dedah terima petua dapat zuriat pelik, semasa hubungan intim kena..

Izara Aishah umum ‘due’, tiba-tiba dah nak beranak

Bomoh bantu pasangan mahukan zuriat, perkosa wanita 21 kali hingga hamil