Pasangan meninggal malam jumaat selang 10 minit, sebak bila tahu amalan arwah

Pasangan meninggal malam jumaat selang 10 minit, sebak bila tahu amalan arwah

Cinta abadi sehingga ke akhir nyawa.

Begitulah ungkapan yang sesuai bagi menggambarkan kisah pasangan suami isteri dari Likas, Kota Kinabalu, Sabah ini yang dijemput ajal hanya selang 10 minit.

Pasangan meninggal malam jumaat selang 10 minit, sebak bila tahu amalan arwah

Kisah pasangan Salimin Maralim dan isterinya Mariah Abdullah menjadi tular selepas dikongsikan oleh seorang individu yang menggunakan akaun At-Lal D. Shahir di laman Facebook Sabah Info.

Menurut individu berkenaan, Allahyarhamah Mariah terlebih dahulu dimasukkan ke hospital sejak seminggu lalu kerana jatuh sakit.

“Petang kelmarin (Khamis) lepas maghrib, wife (Mariah) meninggal. Masa tu suami (Salimin) ziarah isterinya kerana doktor kata tak ada harapan dah.

“Lepas itu isterinya hembus nafas terakhir pukul 7.05 malam. Selang 10 minit isterinya pergi, suami pula dijemput Tuhan dalam hospital yang sama. Kebesaran Tuhan nak tunjuk,” tulisnya pada hantaran tersebut.

Bagaimanapun dia tidak menghuraikan lebih lanjut sebab kematian pasangan berkenaan.

Namun menerusi ruangan komen, warga maya memaklumkan Allahyarham Salimin rebah selepas mendengar berita kematian isterinya ketika menziarahi wanita itu di Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah (HWKKS) di Kota Kinabalu.

Dalam hantaran yang sama, individu tersebut turut berkongsi kisah kebaikan yang dilakukan Allahyarham Salimin semasa hayatnya.

“Untuk makluman, Haji Salimin ni wakafkan tanah dia dekat Kampung Gadong, Kimanis, untuk buat surau. Surau tu pun 80 peratus kos dia keluarkan.

“Surau tu jadi tempat singgah musafir dari Kota Kinabalu ke Keningau selain jemaah mukim Kampung Gadong, Kimanis.

“Pahala yang senitasa mengalir pada beliau hingga kiamar. Perginya pula kedua insan ini mulia ini pada malam Jumaat (3 Ogos),” tulisnya lagi.

Jenazah pasangan berkenaan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Contoh Petagas, Kota Kinabalu.

Sehingga kini, perkongsian individu berkenaan meraih 4,300 shares di Facebook.

Menjengah ruangan komen, rata-rata warga maya turut sama terkesan dengan kisah suami isteri berkenaan dan menyifatkan mereka sebagai pasangan yang sangat bertuah kerana dijemput bersama pada hari yang mulia.

Malah ada juga antara netizen yang mengenali pasangan berkenaan berkongsi amal jariah lain yang dilakukan mereka ketika hidup.

“Arwah juga wakafkan tanah untuk buat kelas Kafa. Semoga syurga buat kedua-dua arwah.

“Al-Fatihah. Begitu banyak wakaf yang mereka sedekahkan. Kami dimaklumkan madrasah tempat anak saya belajar, arwah adalah penyumbangnya.

“Pemergian yang dicemburui ramai. Semoga mereka ditempatkan dalam kalangan orang beriman,” demikian antara komen netizen.

BACA JUGA:

Padah buang hajat tepi jalan lelaki diserang lebih 10 monyet terjatuh tebing setinggi 50 meter

Anwar tak boleh tido nyenyak fikir nasib orang miskin tegar masih terabai

Plot twist lembaga hitam di Stadium MBPJ bukan jin, rupanya promosi film