Rakyat tidak mahu mengundi, Kelantan langgar peraturan demi pengundi luar

Rakyat tidak mahu mengundi, Kelantan langgar peraturan demi pengundi luar

Barisan Nasional (BN) Kelantan menyifatkan Pas sudah terdesak untuk membawa pulang pengundi susulan kenyataan pimpinan parti itu yang tetap mahu menyediakan perkhidmatan bas percuma.

Setiausahanya, Datuk Seri Md Alwi Che Ahmad, berkata sedangkan perkara itu melanggar peraturan.

Rakyat tidak mahu mengundi, Kelantan langgar peraturan demi pengundi luar

Justeru, pihaknya menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa bagi menilai tindakan berkenaan sama ada salah atau sebaliknya.

“Situasi yang berlaku ini menunjukkan Pas sudah terdesak dan memerlukan sokongan luar kerana mereka tahu rakyat yang tinggal di Kelantan tidak mahu mengundi mereka.

“Jadi mereka terpaksa menyediakan bas untuk membawa pulang pengundi dari luar Kelantan pulang. Justeru kita berharap mereka dapat membuat keputusan tepat,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Media sebelum ini melaporkan, Kelantan akan meneruskan pengangkutan bas percuma kepada penuntut institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) untuk pulang mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dilaporkan berkata, apa yang dilakukan pihak kerajaan negeri itu bukannya untuk membeli undi sebaliknya itu tanggungjawab mereka kepada pelajar yang kekurangan wang untuk pulang mengundi.

BACA JUGA:

Ibu ghairah bercinta sanggup dera anak sampai mati bersama teman lelaki akhirnya ditahan

Dua pegawai pasukan seragam dan kuncu-kuncunya telah diberkas SPRM

Fizz Fairuz ajak PU Syed tonton Mat Tudung Begins – Ini respon padu PU Syed