Rupanya duit haram boleh dihalalkan, Ustaz Azhar Idrus dedah cara nak guna duit haram 

Rupanya duit haram boleh dihalalkan, Ustaz Azhar Idrus dedah cara nak guna duit haram

Bagi yang cukup-cukup makan ini mereka perlu bekerja keras demi mencari sesuap nasi.

Dalam keadaan yang memerlukan duit dalam kuantiti yang banyak dan cepat pelbagai cara sanggup dilakukan.

Haaa, kalau mendapatkannya dengan cara yang haram boleh kah digunakan untuk belanja?

Rupanya duit haram boleh dihalalkan, Ustaz Azhar Idrus dedah cara nak guna duit haram 

2 CARA UNTUK MENGGUNAKAN DUIT HARAM

Ustaz Azhar Idrus telah menjawab satu soalan yang telah ditanyakan oleh jemaah mengenai jika sumber pendapatan daripada sumber yang haram, cara bagaimanakah ingin menggunakan duit haram tersebut?

Saya ada duit haram, saya tak tahu nak buat apa. Saya ingat nak beli pasir lah satu lori nak bubuh depan rumuh saya lecoh. Mohon penjelasan.

Duit haram ada dua. Yang pertama yang hak milik orang, wajib pulang balik apa jadi sekali pun.

Yang kedua, bukan hak orang tapi cara dapat itu cara haram. Contoh dia menjadi penari perempuan dalam bar kelab malam dan sebagainya. Gajinya HARAM, dapat RM 10 ribu HARAM pada syarak. RM 10 ribu tu kena bagi balik ke orang. Tak payah.

Yang kena bagi balik duit haram curi motor orang, curi duit masjid, curi buah pelan, buah nyor orang tu kena balik orang. Faham. Yang ni dengan sebab kerja begitu haram pada syarak, dapat harta haram. Yang ini tak boleh guna untuk keperluan personal.

Ulama-ulama faktwa, mufti-mufti berkata, berilah gunakan lah untuk perkara-perkara yang maslahat (berguna) orang ramai. Contoh, macam beli pasir tap bukan untuk rumah mu seorang untuk jalan raya kampung orang ramai guna.

Dalam kitab fikah kata untuk beli kayu buat titi, jambatan dalam kampung. Beli batu 2 lori tambong depan tu lecoh sangat untuk orang ramai guna. Faham. Buat tandas biar orang ramai boleh kencing. Tu boleh.

BACA JUGA : Mentua penggotor,duduk reban ayam pun ‘no hal’.”Sehari lepas kahwin saya dah trauma”