Terpengaruh watak ‘Spiderman’, budak lelaki sanggup digigit labah-labah

Terpengaruh watak ‘Spiderman’, budak lelaki sanggup digigit labah-labah

Seorang kanak-kanak dari bandar Vichuloma, Oruro, Bolivia membiarkan dirinya digigit oleh labah-labah dengan harapan bertukar menjadi adi wira, Spiderman.

Difahamkan, kanak-kanak yang berusia lapan tahun itu terpengaruh dengan watak Spiderman dan Ketua Program Penyakit Zoonotik Jabatan Kesihatan Oruro, Ernesto Vasquez memaklumkan budak tersebut menemui labah-labah tersebut di bawah batu.

Terpengaruh watak ‘Spiderman’, budak lelaki sanggup digigit labah-labah

“Tanpa memikirkan risiko, dia mengambil dan meletakkannya di belakang tapak tangannya sebelum labah-labah itu menggigitnya.

“Selepas itu, dia menyimpan haiwan itu di dalam gelas dan membawa pulang ke rumah, namun tiga jam kemudian, dia mula rasa sakit badan dan ototnya seperti kejang,” katanya.
Jelasnya lagi, ibu kanak-kanak itu bergegas ke klinik berhampiran untuk mendapatkan rawatan sebelum dirujuk ke Hospital Besar San Juan de Dios di bandar Oruro.

“Pemeriksaan lanjut mendapati dia digigit labah-labah hitam sebelum doktor memberikannya ubat antiracun dan keadaannya stabil, kira-kira setengah jam selepas mendapat rawatan.
“Kami amat bimbang apabila kanak-kanak itu memberitahu dia membiarkan digigit labah-labah itu dengan tujuan mahu menjadi Spiderman.

“Ibu bapa harus mendidik anak mengenai bahaya haiwan ini, kerana jika tidak dirawat segera, labah-labah ini boleh mengancam nyawa,” ujarnya lagi.

Sekadar info, racun labah-labah ini mengandungi neurotoksin yang dikenali sebagai alpha latrotoxin yang boleh menjejaskan sistem saraf,

Ia boleh menyebabkan gejala seperti sakit, kemerahan dan bengkak di sekitar bahagian gigitan, kekejangan perut, loya dan muntah dan berpeluh.

Individu yang digigit selalunya tidak mengalami sebarang komplikasi serius, walaupun mereka mungkin mengalami tahap ketidakselesaan yang berbeza-beza, dan mungkin memerlukan rawatan perubatan dalam kes lebih teruk.

BACA JUGA:

Penampilan Putera kedua Thailand pulang selepas 27 tahun mengejutkan rakyat

Tok Mat beri nasihat khas untuk pengundi

Begini rupanya cara nak lembutkan daging – Pemilik restoran dedah cara chef hotel lembutkan daging