Tiktok menaik taraf dengan ketatkan tindakan terhadap privasi,maklumat dan ucapan

Tiktok menaik taraf dengan ketatkan tindakan terhadap privasi,maklumat dan ucapan

TikTok hari ini mengumumkan perubahan bagi memenuhi peraturan ketat ditetapkan Kesatuan Eropah (EU) termasuk membenarkan pengguna di rantau itu menutup ciri ketagihan yang menunjukkan kandungan video berdasarkan minat mereka.

Mengikut peraturan baharu itu, gergasi internat bakal dipaksa untuk mengambil tindakan yang lebih tegas terhadap privasi data, perlindungan kanak-kanak, maklumat salah dan ucapan kebencian.

Tiktok menaik taraf dengan ketatkan tindakan terhadap privasi,maklumat dan ucapan

Sebanyak 19 pemain utama sesawang disenarai termasuk TikTok, Amazon, Apple, Google, Meta dan Microsoft yang diberikan masa sehingga 29 Ogos untuk mematuhi peraturan ditetapkan itu.

Jika tidak, mereka akan dikenakan hukuman berupa denda yang tinggi.

Pesuruhjaya Eropah yang menyelia pasaran digital, Thierry Breton, memberi amaran kepada TikTok pada bulan lalu untuk mempercepat penggunaan piawaian baharu itu.

Berikutan amaran itu, TikTok memaklumkan pihaknya akan membenarkan pengguna di Eropah untuk menutup ‘personalisation’ yang merujuk kepada suapan ‘untuk anda’ yang membuatkan orang ramai menonton video dengan kandungan disyorkan, berdasarkan minat mereka.

“Pengguna Eropah sebaliknya boleh mendapatkan video popular dari tempat mereka tinggal dan di seluruh dunia,” kata TikTok dalam satu kenyataan.

Ciri penyuntingan dan algoritma berkuasa kecerdasan buatan (AI) yang tersemat pada aplikasi itu, menjadikan TikTok sangat popular terutama dalam kalangan khalayak lebih muda sekali gus menjadikan platform media sosial itu mempunyai lebih satu bilion pengguna.

Walaupun di bawah pengawasan Barat berikutan hubungan syarikat pemilik aplikasi itu, ByteDance dengan China, mereka menafikan ia berada di bawah pengawasan Beijing.

TikTok berkata langkah lain untuk memastikan pematuhan akta Perkhidmatan Digital EU termasuk memudahkan pengguna Eropah melaporkan kandungan haram dan melarang pengiklanan yang disasarkan untuk pengguna di Eropah berumur lingkungan 13 hingga 17 tahun.

Sambil menegaskan akan menjadi lebih telus tentang keputusannya untuk menyederhanakan kandungannya, TikTok berjanji akan memberikan pengguna lebih banyak maklumat tentang alasan video dialih keluar.

BACA JUGA:

Nonny Nadirah dedah punca menghilang dari industri hiburan, lakonan dan nyanyian

Seorang wanita cuba bunuh diri dengan terjun dari aras 5 – Tindakan pantas Ketua Polis selamatkan nyawa

Mata wang tempatan kini dibuka lebih tinggi berbanding dolar